30. jul, 2019

Här berättar jag om hur jag känt och upplevt det att leda dans:

 2018 

Helande dans 18-04-17:

Kommentar: Var OTROLIGT nervös! Vad skulle folk tycka om detta? Men allt gick ganska bra, blev lite förvirrat när jag skulle prova att göra en utåtgående spiral i ”Valle”, kom bort oss lite, men hittade rytmen/flödet igen.

 Lite förvirrat även i ”Livsvägen” till Var inte rädd, då det inte är så mycket takt i den, så man behöver RÄKNA stegen, men nu har jag lärt mig det! Kommer aldrig leda ”Livsvägen” mer till Var inte rädd utan att räkna noga, det kan jag säga..

 En del gav upp och det var nog bristande intresse men vi var några kvar ända till slutet, innan vi kände att nu behövdes kaffe! För att vara min första gång att leda dans, så var det nog ok..

 Några har sagt att det inte märktes alls att jag var nervös, att det var skönt med meditationen, att det var ett upplivande inslag i personaldagarna och alla verkade glada och nöjda och en del tackade mig för att jag gjorde detta.

 

Helande dans, cirkel, Vår 2018:

 1:a kurstillfället 18-05-08  Kommentar: Detta var första gången jag startade en kurs i helande dans, som genererat tillräckligt många anmälda så att kursen blev av. Jag var sjukt nervös, trots att många var bekanta. Men allt gick bra och jag fick t.o.m. applåder efteråt.

 2:a kurstillfället 18-05-15 Kommentar: Var lika nervös idag med. Visste att det skulle komma några nya personer. ”Free” är en favorit och vi avslutade med att höja armarna som i en segergest, men håller fortfarande i varandras händer. Detta gjorde någon helt spontant. HÄRLIGT! En av deltagarna sa att det är så BRA att jag gör detta och tackade särskilt.

 3:e kurstillfället 18-05-22 Kommentar: Nervositeten inför dessa kurstillfällen verkar aldrig gå över. det gick bra, ända fram till ”Kyrie Eleison” som kändes allmänt förvirrande. Troligen var det mycket nytt för kursdeltagarna: snurrar och ”vinrankesteg” i samma dans.

 4:e kurstillfället 18-05-29 Kommentar: Nervös som vanligt. Idag gick Kyrie Eleison bättre, var lite orolig då den gick så dåligt förra gången. Däremot så vet jag inte vad som hände med tystnaden i dag. Väldigt pratigt och en kursdeltagare började prata just som vi skulle samla oss och börja dansa efter pausen (???) och då satte alla igång att prata.

 Även andra kursdeltagare uppfattade detta som störande har jag fått veta. Jag stoppade det givetvis men det tog lite för lång tid innan det blev tyst/lugnt. Om någon börjar prata så blir det som ett tåg som rullar på… Är ett uppehåll nu nästa tisdag (kvällen före nationaldagen) och det tycker jag ska bli skönt.

 5:e kurstillfället 18-06-12 Kommentar: Idag övade vi i kyrkan. Sista gången att öva inför vår medverkan i mässorna. Och jag var inte nervös i dag!!! Dessutom var det ingen ny, så jag behövde inte ha introduktion och ”runda”.

  Idag tryckte jag lite extra på tystnaden och talade även om att vi kan stå kvar i cirkeln i tystnad ett tag efter att vi dansat färdigt, och låta dansen ”sjunka” in lite i kroppen.

  Berättade även om handtryckningen, att jag gör den och kursdeltagarna kan vidarebefordra den i cirkeln, så vet man när det är dags att släppa cirkeln om man vill. Detta med handtryckningen har ingen talat om för mig och jag tog för givet att alla mina kursdeltagare skulle vara införstådda med det. Men hur skulle de kunna veta det egentligen?

 Blev en aha-upplevelse för mig att jag skulle berätta det, blev även en aha-upplevelse för kursdeltagarna tror jag när de förstod att efter dansen kan tystnad och stillhet infinna sig och att man inte behöver börja kommentera och rusa vidare in i nästa dans.

 Dessutom var det helt underbart att dansa i kyrkan, så lugnt och skönt. Två av deltagarna , varav en ny, (blev en ny ändå!!) kom till fikat (idag bjöd jag på tårta, min födelsedag), de trodde att det började 18:30, så därför fick vi öva en halvtimme extra i dag så de också fick möjlighet att dansa igenom alla danserna. Gick mycket bra idag, och kände mig verkligen nöjd. Hoppas nu att det går lika bra på söndag i mässorna!

 

Medverkan i Mässorna, 18-06-17:

 Kommentar: Har jag varit nervös förut så är det väl inget mot vad jag var denna söndag. Höll även ett föredrag om helig/helande dans. Men dansandet gick bra och föredraget också. I Kyrkan var det ca 30 st gudstjänstbesökare.

 Många kom fram efteråt och tyckte att det var jätteroligt med en ny verksamhet och lite liv och rörelse i mässan, någon ville börja i dansgruppen i höst. Härligt!

 Sedan åkte vi till tjänsgörande präst (som även är med i dansgruppen!) och åt mat. Det var också jättetrevligt och sedan åkte vi vidare till Överum, där det tyvärr var endast 5 st gudstjänst-besökare (varav en var man till en i dansgruppen, och en var min man…)

 Allt gick bra och tjänstgörande kantor tog kort på mig och på dansen, för att sända till Västervikstidningen (På prästens uppmaning) ihop med mitt föredrag och lade även ut en video på facebook när vi dansade ”Free”.

 Känns jättebra nu. Och jag hoppas verkligen att alla som var med nu under våren och även några till vill börja igen i höst. Tisdagen den 2/10 kl.17:30 kör vi igång igen.

 

Dans med barnkören ”Världens kör":

 1:a tillfället 18-09-13 Kommentar: Första gången jag ledde dans med barn. Lite stimmigt först, men det kändes nästan som om dansen var lugnande och barnen kom snabbt in i dansen och var bra på rörelserna.

 Stegen vä sida, hö intill, verkade nästan jobbigast. Snurren var lättast (så lätt att det blev gärna flera stycken och sen var det lite svårt att hinna med att stanna och gå vidare igen….) 🙂Barn är härligt spontana! Energikick.

 2:a tillfället 18-09-20 Kommentar: Idag hade barnen haft studiedag så det var lite rörigare även efter att dansen kommit igång. Fortfarande lite svårt att hålla cirkeln rund vid dansandet. Nu klämmer barnen också i i sången på ”Skönhetens väg”, framförallt i  HO!

 3:e tillfället 18-09-27 Kommentar: Sista övningen innan medverkan i mässan i kyrkan Sön. 7/10. De tyckte det räckte att dansa ”Skönhetens väg” en gång (de sa att de kunde den nu), men jag sa att det är ju sista gången vi övar innan medverkan i Kyrkan, så då dansade vi den en gång till. Verkar som om snurren går lite lugnare nu och inte flera varv som vid 1:a tillfället!

 

Medverkan i mässan,18-10-07:

 Kommentar: Gick bra, barnen väldigt duktiga att dansa och göra rörelserna, trots att vi inte övat på 1,5 vecka.  Även duktiga att sjunga. Var ju endast en dans, men den blev lyckad. Även uppskattat både av föräldrar till barnen och gudstjänstbesökare fick jag veta under kyrkkaffet.

 

Helande dans, cirkel, höst 2018:

 1:a kurstillfället 18-10-02  Kommentar: Kände mig inte lika nervös längre. 1 ny kursdeltagare iaf som hade med sig en fransk man som bara ville titta, jag försökte få med honom i dansen men han sa bara ”I never dance!” När kurstillfället var över så ville han veta vad musiken till ”Valle” hette (Tresinitsia med Xenos).

 Sen sa jag till honom: ”I hope You change the way You think about dance” och han sa ”Maybe, maybe…” så kanske kommer han med i dansen framöver, vore ju roligt om det kunde komma med även någon man.

 2 av deltagarna som varit med även under våren satte igång med livlig diskussion rätt som det var (???) så jag fick återigen påpeka att vi sparar pratet till pausen och är tysta i övrigt. Vi hade visserligen inte börjat med meditation och dans, men i af, det tar ju väldigt mycket tid från dansen om vi skall prata om ditt och datt.

 Hoppade över ”rundan” och presentation av symboler m.m, då endast en var ny deltagare (som dansat mycket tidigare). Är inte helt nöjd med det beslutet eftersom ”rundan” känns trevlig med skickandet av keramikhjärtat bl.a. och alla som vill får komma till tals.

 Bad dem tänka på vilka 2 mässor vi skall medverka i 11/11. I övrigt gick väl allt bra, förutom att jag planerat att lära ut ”Kärlekens låga” istället för ”Surrender” såg jag i planeringen inför hösten. Nåväl en planering är en planering, en grundram, sen kan man gå utanför (boxen) cirkeln!

 2:a kurstillfället 18-10-09  Kommentar: Idag dansade vi i det gamla ”hobbyrummet” då det är helt tomt, då det skall målas om. Ett helt tomt rum att dansa i!! En dansledares dröm!! Inga stolar och pianon m.m. att flytta på. Tänk om vi kunde ha ett ”heligt dansrum” i pastoratet. (jag sänder en bön till vår Herre och har en vision i mitt inre). Fint så.

 I alla fall så var det helt annorlunda att dansa i detta rum, blev så lugnt och stilla utan alla möbler och attiraljer som pockar på uppmärksamhet. Endast vårt centrum med ljuset, symbolerna och lite vackra höstlöv som jag plockat in innan. Och så vi i vår cirkel i tystnaden, gemenskapen, stillheten…

 Vartefter det mörknade ute så blev det också mörkare inne, då det enda elektriska ljus som fanns var väldigt starkt och vi tyckte det blev för starkt. Denna skymning med lite skumt ljus förstärkte lugnet ytterligare tror jag.

 Även pausen blev trevligare då vi satt i det intilliggande ”caféet”, alla kom till tals och pratade med varandra. (Förr har det blivit grupperingar då vi har stått i körrummet under pausen.) Om nu detta beror på sammansättningen i gruppen vid detta danstillfälle eller på lokalen är svårt att sia om.

 Jag hoppas att målarmäster dröjer så fortsätter vi att dansa i detta rum, med intilligande ”café”. Vi bestämde också att vi endast medverkar i mässan i kyrkan den 11/11 kl. 11:00, eftersom det blir mörkt och kanske blir halt på kvällen att ta sig hem från den andra mässan.

 En ny deltagare i dag som tyckte det var ”över förväntan” att dansa de heliga/helande danserna. (Kul!) En nygammal deltagare också.

 3:e kurstillfället 18-10-16  Kommentar: Vi dansade i det gamla hobbyrummet idag med, då målarmästarn inte hunnit dit än. (Trodde aldrig jag skulle gilla ”hantverkartid”..hahaha).

  Idag var vi bara 6 st i cirkeln, jag upplevde att det gick lite trögt för min del idag, men har faktiskt inte övat så mycket inför detta tillfälle. Dessutom ville tekniken inte vara med helt och fullt, vilket också påverkade mig.

  Men för första gången (efter misslyckandet i Fredensborg) så gjorde jag en utåtgående spiral i dansen ”Valle”, det gick bra! Nya dansen ”Innan natten kommer”, psalm 510 som jag lärde mig i helgen dansade vi också, vid ett tillfälle blev det fel, och en av deltagarna tyckte det var hennes fel, hon sa att hon började leda istället för mig.

 Jag tyckte inte det var någon stor sak, men nyttig erfarenhet, för hade jag dansat dansen flera gånger, så hade jag inte påverkats av att en deltagare framför mig tog fel steg, utan fortsatt leda med rätt steg själv.

 4:e kurstillfället 18-10-23  Kommentar: Vi dansade i det gamla hobbyrummet idag med, då det endast är möblerat med en rejäl hörnsoffa och bord, där vi dessutom gjorde en utåtgående spiral med ”Valle” mellan borden, bra övning!!

 Idag gick det väl bra som vanligt, upplevde inte samma tröghet som förra gången. Efter pausen var vi bara 5 st kvar, då en behövde avvika till annan verksamhet, då dansade vi Psalm 510 ”Innan natten kommer ” utan handfattning, och det fungerade väldigt bra, då det kan bli lite ansträngt för armarna om det endast är 5 st i cirkeln.

 5:e kurstillfället 18-11-06  Kommentar: Vi dansade i det gamla hobbyrummet, men nu har det kommit ytterligare 2 soffor dit. Vi får plats ändå, men frågan är till våren hur det går, för tomma utrymmen fylls ju oftast upp vartefter. Men det finns ju flera rum och så länge vi inte är fler än 8 i cirkeln så fungerar det. Men visionen är ju att vi ska bli ännu fler i vår cirkel.

  Nåväl i dag är jag genomförkyld, och var nästan på väg att ställa in/flytta övningen. Men det är ju inte säkert att alla kan en annan kväll och vi behöver öva inför söndagens medverkan i mässan i kyrkan.

 Hoppas bara jag inte smittar ner alla, för då står jag ju där själv på söndag… Iaf så gick allting bra och vi diskuterade även praktiska saker som hur vi skulle ta oss till mässan på söndag, klädsel och ordning på danser etc.

 

Medverkan i Mässan i Kyrkan, 18-11-11:

  Kommentar:  Medverkan gick bra och allt flöt på. Även mitt föredrag gick bra och det kändes bra. Vi fick med nästan alla i ”Valle” när vi dansade nedför altargången ned till det dukade kaffebordet. LYCKAT!

 Jag fick också en orkidé av mina dansare i dansgruppen vilket kändes trevligt som uppskattning. TACK! Var orolig för min hosta, men hostattacken kom lämpligt nog vid kaffet efter mässan…Fått bra kritik från både mässdeltagare och  medverkande tjänstgörande kantor och präst.

 

Dans med barngrupp 18-11-12:

 Kommentar:  De första 2 danserna var lite tröga och barnen verkade inte så överförtjusta i att dansa dem: ”I dig vi lever och andas” och ”Skönhetens väg”.  (Det är ju nu lite äldre barn (ca åk 1-2) vilket kan påverka.

 Men efter pysslet så dansade vi ”Hakuna Matata” och ”The lion sleeps tonight” med min egen koreografi, och det blev väldigt lyckat. Roligt för mig också att se att stegen fungerade att dansa i grupp.

 

Dansandakt 18-11-14:

  Kommentar:  Det blev lite stressigt för mig, då jag först lyckades glömma mobilen hemma. (Jag har ju alla låtar och allt på den!!) Så jag fick slänga mig på bussen tillbaka hem och hämta mobilen och sen ta bilen och köra direkt tillbaka till jobbet, fick i af ordning på allt, trots att mobilen var död till att börja med.

 Själva dansandakten kändes som att den gick bra och det sade även de som var med. Det är lite ovant för folk att dansa naturligtvis när man inte är van vid det. Hade ju även ”Hope” och ”Surrender” med, och de är ju inte jättelätta om man inte dansat dem förut och inte är så van att dansa.

 

Dans med konfirmander,18-11-17: 

 Kommentar:  Vi startade inte förrän 20:15, då det varit full aktivitet hela dagen för konfirmanderna med samarbetsövningar av olika slag ute, även bergsklättring och höghöjdsbana. Så efter middagen och ett udervisningspass om nattvarden var det äntligen dags för dans!

 Eftersom de var ganska trötta så blev det lite fnissigt och otåligt under meditationen, men ingen lämnade cirkeln och ingen skrattade eller pratade. Så det var helt ok. Lite fniss, får man ta, det är ju ändå ungdomar. 

 Ingen vägrade heller att prova på danserna och jag tror nog att de tyckte det var roligt. Lite reaktioner på handsvett, och jag erbjöd dem att dansa några danser utan att hålla i varandra, men då protesterade mer än halva gruppen, för de tyckte ändå att det skall vara så. (Vilket jag naturligtvis håller med om.)

 Jag sa: ”Jag hade en kurskamrat som sa att det är kärleksklister..” (Och det verkade de anamma direkt.) Vi dansade ju bl.a ”Tall trees” och där blir det ju lite extra fart när det är flera personer i cirkeln, (oftast är vi ju runt 6-8 i cirkeln vid vuxengrupp och barngrupp och då blir det inte detsamma). 

 Underbart för mig att också få dansa med ungdomar, och i lite större grupp då det ger en helt annan energi och flöde än om man är 6 st i cirkeln t.ex. Jag hade tänkt att göra en inåtgående spiral under ”Valle”, eftersom vi var 14 st. i cirkeln så hade det fungerat,

 Dessutom använde vi oss av ledljus istället för levande ljus, så jag hade planerat det, däremot.så kändes det som att alla var så trötta så jag vågade inte riktigt avancera till detta, med risk för att det skulle bli oroligt i cirkeln och deltagarna skulle tappa stegen. 

 Hade vi haft passet tidigare under dagen, ev. haft tid att ta ”Valle” en gång till så hade jag nog gjort det. Det hade nämligen även varit en bra övning för mig, eftersom en inåtgående spiral går inte att göra med för få i cirkeln.

 Man behöver nog vara minst 11 st. i cirkeln iaf, i och med att cirkeln måste vara tillräckligt stor för att gå mellan deltagarna och ljuset (oftast levande ljus) så det komplicerar det hela.

 Men det är dock väldigt trevligt med en inåtgående spiral, då man möter varandra öga mot öga när man går i spiralen. Men det får bli en annan gång.  

 En av konfirmanderna lade sig att vila lite på golvet under en dans, jag frågade sen och då fick jag svaret: ”Jag blev så otroligt trött efter meditationen, men nu vet jag hur jag ska göra hemma om jag har svårt att sova.” Och kanske var det flera som utövade detta efter kvällsfikat för kl 22:15 så sa alla konfirmander: ”God natt!” och sen var det lugnt..??!!

 Mycket lugna och charmiga konfirmander i år, tycker jag, jag som dock inte har varit med på konfirmandläger förr.

 

 

 

2019

 

 

 

Dans med barnkör:

 2019-01-24 1:a tillfället: Tyckte det gick bra att dansa trots att det var varierande ålder på barnen och att en del kanske var ovana vid dans och de var ju 15 st. ROLIGT!

 2019-01-31 2:a tillfället: Gick bra även idag. Roligt att dansa mina danser! Framförallt ”The lion sleeps tonight” känns omtyckt. 15 st. barn i dag med. 

 2019-02-07 3:e tillfället: I dag övade vi i Kyrkan. Tyckte det kändes lite stimmigt och förvirrat i dag, men det löser sig nog till nästa torsdag när det är skarpt läge. Vi har ju mycket tid att öva innan gudstjänsten.

 Jag och de andra två ledarna kan ju prata ihop oss lite innan med. Har lite idéer. (Bl.a hålla hjärtat med båda händer, stanna vid rörelser, lägga hjärtana runt ledljuset, typ av avslut i cirkeln, procession ut med?)

 

Dansandakt 2019-02-13:      

 Tyckte allt avlöpte väl, var ju inte den lättaste bibeltexten med liknelsen om tjänaren som passar upp (Luk. 17:7-10). Temat Nåd och tjänst. Gick ganska bra att dansa, dock lite i otakt när vi dansade ”Universaldansen” (stegen till Every breath is yours bl.a.) till Oändlig nåd. 4 st. ur personalen sa att det var bra.

 

Vardagsgudstjänst 

2019-02-14 ”Gud och spaghetti”:

barnkören, sång och dans.

 Väldigt trevlig vardagsgudsjänst. Efter processionen ”Kärlekens väg” (Jag fick gå längst fram, bära hjärta, sjunga (med mina luftrör!) och göra rörelser. Lite nervigt, men sen kom alla efter mig i processionen).

 När vi kom fram till koret så blev det nåt galet med ordningen på rörelserna, så en rörelse blev överhoppad och lite total förvirring uppstod, men vi snurrade runt och såg glada ut, så det var nog ingen som märkte så mycket av det. (Livet och dansen i ett nötskal…va?)

 ”I dig vi lever och andas” gick bra, vi hamnade inte i baktakt en enda gång. Min absoluta favorit är iaf min dans till ”The lion sleeps tonight”, som gick jättebra!

 Många föräldrar och besökare sa att det var bra med dansen, rörelsen osv. En pappa sa till sin dotter i kyrkan att hon var duktig, sen sa han: ”Du var också duktig!” Jag undrade vem han pratade med först, innan jag förstod att det var mig han menade. Lite kul.. Roligt att så många kom (37st.)

 

Helande dans, vår 2019:

 KURSSTART 2019-02-26: 13 st. i cirkeln, nu börjar det likna nåt. SÅ ROLIGT!! Nästan så det kändes lite trångt, skulle vilja flytta på de två röda sofforna. (Bad ju om att halva rummet skulle hållas fritt för dans…??) Iaf så verkade alla nöjda när de skulle gå hem och tackade mycket.

 Härlig energi med så många deltagare. Hoppas de kommer tillbaka nästa vecka så det håller i sig nu. Lever länge på detta. Vi bestämde också vilka mässor/gudstjänster vi skulle medverka i framöver. Kanon. Bra kväll. Bra start.

 Kurstillfälle 2, 2019-03-05: I dag var vi 9 st. Men det är ok. (En hann inte och en fyllde jämnt, en kunde inte, och 2 som jag inte vet). Det var en ny, också idag. KUL! Vi dansade igenom samma danser som sist.

  ”Meryem Ana” är den dansen som känns ”svårast” att få till. Jag nämnde att man kunde räkna 1,2 och 1,2,3. Men jag tycker inte själv att det är lättare att räkna, så vi övade extra på den både med och utan musik och det var ganska förvirrat ett tag, men det uppstod också glada skratt och vi hade roligt i att alla skulle försöka ”lösa problemet”.

 Det ska ju vara tyst och lugnt i samlingen men faktiskt så tyckte jag att detta var ett välkommet avbrott/inslag i det hela, för att det blev så roligt också.

 Vid pausen framkom att många kunde tänka sig att dansa i vita kåpor vid vår medverkan i Gudstjänsterna på Marie Bebådelsedag, blir nog fint och kanske kan de långa kåporna dölja lite felsteg under ”Meryem Ana” (Hahahaha!)

 Kurstillfälle 3, 2019-03-12: Idag var vi 11 st. Tur att den nedåtgående trenden inte fortsatte. En av deltagarna hade dottern med sig, 29 år, och hon tyckte det var roligt sa hon. Det är ju bra att även yngre kanske kan bli intresserade av detta.

  Idag sa jag bara att vi följer med och slappnar av och ”gungar” till ”Meryem Ana”, och det gick jättebra! Alla var positivt överraskade över att den gick så bra. Ibland ska man inte tänka och räkna så mycket!!

  Nytt för i dag var ”Vinddansen” och den verkade vara omtyckt, men lite svår till en början kanske.

 Kurstillfälle 4, 2019-03-19: Idag var vi 10 st. En ny deltagare som var jätteglad att hon följde med sin man, som fastnat för detta, och tyckte det var en jättetrevlig verksamhet. Hon verkade vilja fortsätta med detta. Hon var även glad över att hennes man hittat en fritidssysselsättning utöver jobbet.

  Idag var det lite tungt för mig, för att när jag och min kollega skulle hämta kåporna i Kyrkan, så ramlade hon i trappan och bröt benet (knät). Jobbigt. Alla hälsade så gott till henne.

 Tog lite längre tid med pausen i dag när vi provade ut kåpor till söndag och märkte med namn och körde över lite innan, eftersom jag ville få med alla danserna till söndag. Vi verkar bli 5 st. i församlingshemmet och tyvärr endast 4 st. i Kyrkan! Men vi får dansa utan handfattning när vi är så få som 4 st., men det löser sig.

 Sen frågade en deltagare om vi skulle fortsätta nu med de andra danserna till nästnästa söndag, och kanske blanda ihop dem? Då kom jag på en idé att överraska dem med, eftersom många (4 st.) fyllt år under de senaste veckorna (bl.a. en i går och en i dag).

  Då fick de stå i mitten och så dansade vi den israeliska välsignelse/hyllningsdansen ”Nigun Atik” för dem. Detta uppskattade de, vi dansade utan handfattning då vi bara blev 6 st. kvar i cirkeln.

 

Medverkan i gudstjänsten, 2019-03-24

Jungfru Marie Bebådelsedag:

 Vi var iklädda vita kåpor dagen till ära (passade bra med tanke på ängeln Gabriel som kom till Maria). Vi samlade oss i cirkel på golvet, vi var bara 4 st. så vi dansade utan handfattning min dans till Psalm 602 Så länge solen värmer jorden. Kantorn spelade och församlingen sjöng. Jobbigt att dansa 4 st.

  Som tur var så hoppade kantorn in, på de andra danserna, då hon inte behövde spela, trots att hon inte övat dessa danser förut!! (Starkt gjort, hon var vår klippa idag verkligen). Det blev mycket lättare att dansa 5 st. då fungerade det med handfattning också.

 Jag berättade om den heliga dansen, utan mikrofon. Kantorn har sagt senare att folk inte hörde, hon tycker jag pratar för fort och lågt. (Å andra sidan var det INGEN annan som sa att de inte hörde. Visserligen säger inte folk till så att jag kan göra något åt det, men de brukar säga till efteråt, när det är försent..men inte ens det..)

 Nåväl, det gick väl bra i övrigt, men missade stänga av nästa låt efter dansen (bad om ursäkt) och dansade lite fel i ”Pilgrimen/Svarta Madonnan”, men kanske ingen tänkte på.. ”Meryem Ana” gick bra, trots att den är lite marig.

  Vi avslutade med ”Valle” och bjöd in folk att dansa med, vi fick med bara en, som var ivrig och kom upp på en gång när vi skulle dansa i sluten cirkel också, annars är det vanliga att någon kommer med när vi börjar långdansen.. Men personen verkade tycka att det var roligt när hon lärde sig stegen. 

Sen blev det goda våfflor och kaffe. Många kom fram och tackade och sa att det var roligt med nåt nytt.

  

Medverkan i gudstjänsten, 2019-03-24

Jungfru Marie Bebådelsedag:

 Vi var iklädda vita kåpor dagen till ära (passade bra med tanke på ängeln Gabriel som kom till Maria). Vi samlade oss i cirkel framme i koret, vi var bara 4 st. så vi dansade utan handfattning min dans till Psalm 602 Så länge solen värmer jorden.

 Martin spelade och församlingen sjöng. Jobbigt att dansa 4 st. Som tur var så kom kantorn även till Lofta Kyrka och dansade med oss (trots att hon ej var kantor där). Superbra!!

 Jag berättade om den heliga dansen, med mikrofon. Kantorn sa att det inte hördes, att det bara flöt ihop, även flera sa att de inte hört, om inte förr så när vi frågade. Synd. Får tala långsammare och betona mer.

  Annars gick det bra. När vi skulle dansa ut till ”Valle”, och jag inbjöd församlingen att dansa med, så kom ingen med, tror det var för att kören stod kvar framme och sjöng, då ville de titta klart på det.

 Det blev fint i alla fall, då vi stannade i ”korsningen” och dansade i cirkel och sedan stannade vi i halvmåne (även passande då det är symbolen för Jungfru Maria) på det sättet ”inramade” vi det hela under det att kören sjöng färdigt. Blev jättebra.

 Dock bör jag kanske tänka på detta, om vi vill att folk skall dansa med så ska det inte pågå något framme i koret. Dock var det väldigt fint att vi dansade till kören som sjöng ”Ave Maria”, det är alltid roligare att dansa till levande musik.

  Många kom fram och tackade och sa att det var fint. Bl.a en som gått samma kurs som mig, fast flera år innan. Hon fick för sig att hon skulle åka till Kyrkan, sa hon. (Nu var vi ju i en annan Kyrka, men ok.)????

 En deltagare sa att det var så väldigt fint med dansen, så lugnt och fint och passande till temat. Sen blev det god hemgjord ostkaka och kaffe. 

Kurstillfälle 5, 2019-03-26: Idag var vi bara 6 st. så då blir vi väl knappast fler på söndag, tyvärr. Är nog lagom att sluta efter söndagen, det blir vår och mycket att styra med, ev. skönt väder osv. Vi övade danserna inför söndagen. Det gick bra, som lite extra festlig avslutning så dansade vi ”Valle” till Pata Pata idag. Den är rolig att dansa till Pata Pata.

 Vi dansade även ”Valle” till den traditionella musiken ”Tresenitsia” av Xenos, en av deltagarna frågade då: ”Är det nu du skall köra solo Kristina?” ”Menar du magdans då?” frågade jag, varvid glada skratt utbröt. Vi har roligt i dansgruppen nu, skall ju vara tyst osv. men det får ju inte bli för stelt heller.

 Sen är det en annan sak när man kommenterar, diskuterar dansen och musiken, än om deltagarna börjar prata om ditt och datt mellan danserna. Men tycker inte det är problem med det i denna gruppen. Har ju ”tjatat” om tystnaden varje gång också..

 

Medverkan i högmässan, 2019-03-31 Midfastosöndagen:

 Vi övade innan mässan. Idag var vi 5 st. så kantorn behövde inte rycka in, eftersom det var högmässa så hade hon ganska mycket att göra ändå. 

 Det gick bra. Pratade långsamt och tydligt och vaktmästaren ställde in ljudet redan innan, så det verkade höras bra i alla fall. Prästen sa att det passade bra att vi dansade dansen ”Free” eftersom bibeltexten handlade om när folket kom till Egypten och blev fria.

 När vi dansade ”Valle” nedför altargången så kom nästan alla med i dansen, vilket naturligtvis känns väldigt roligt.

 ”Jag tycker vi tar sikte på kaffebordet!” sa jag innan. Verkade uppskattat och vi var välkomna åter sa de när vi gav oss av mot Tindered, där vi hade lite avslutning med god mat. Jag fick också ett blomarrangemang med påskliljor och penséer. TREVLIGT!! Eftersom nästa medverkan inte skulle vara förrän 18, så åkte vi även till Lofta café och unnade oss en kaka och kaffe.

 

Medverkan i Musikgudstjänsten,

2019-03-31 Midfastosöndagen:

 Dansandet gick bra. Eftersom jag pratade långsamt och tydligt så fungerade det även utan mikrofon. Musikgudstjänst med både körsång och dans. De var till en början lite svårflirtade att få med i dansen ”Valle”, men eftersom vi gick en runda till (låten är så lång), så fick vi med oss några till upp i dansen.

 Avslutningen av dansen var mindre lyckad, vi hamnade på rad, eftersom vi gick en runda till hann vi inte återknyta i cirkeln igen. Det gillar inte jag, men kanske inte någon annan tänkte så mycket på det. Vi var ju inte runt kaffebordet heller, annars kan det också vara ett lämpligt avslut.

 

Dansandakt 2019-04-24:     

 Vi var endast 6 st i cirkeln, då många är lediga då det är påsklov och en del andra är med på konfirmandresa till Oslo. Men det gick bra, vi klarade av både v-fattning och fattningen på ”Tripudium” (vä hand med lerskärva mot hjärtat och höger hand på vänster axel på dansaren framför.

  Men det blev en väldigt liten, liten cirkel. Jag använde också lerskärvor, som alla fick ta och ha som symbol för antingen något problem, nåt svårt och tungt, eller för något lyckat, en dröm som gått i uppfyllelse, något bra som man är tacksam för.

  Denna övning passade så bra med bibeltexten om krukmakaren. När jag hittade sången Evigheten med gruppen I krukmakarens hand igår kväll på Spotify, kände jag att denna dansandakt skulle bli bra och jättefin, låten är som skriven för denna bibeltext.

 Helt nöjd är jag dock inte (glömde nästan ”Vår fader”, kom efter Psalm 198 istället för före.) Hade också velat uttrycka mig bättre ang. lerskärvorna, symbolisk betydelse etc., (men svårt när det inte passar att läsa innantill, utan det behöver bli lite mer avslappnat och spontant, då får man hoppas att man får med det viktigaste.)

 Skulle även velat avrundat, knutit ihop det mera innan jag läste dikten ”Du som ville mitt liv..”med Margareta Melin. Men på det hela taget så var det nog ok. En har sagt att det var bra.

 

Medverkan vid Manifestation mot klimathotet

2019-05-24:  

  Kommentarer: Först träffades jag och 2 av dansarna hemma hos mig, för att öva igenom de 4 danserna. Det var trevligt att inte, som alltid annars, behöva dansa själv hemma. (Första gången som nån mer ur dansgruppen var med.)

  Sedan träffades vi alla i cirkeln i Kyrkan, där vi dansade igenom de 4 danserna en gång till.

  Efter manifestationen dansade vi mitt på Borggården med folksamlingen runtomkring. HÄFTIGT!!

 Tyvärr var vädret inte toppen och när det började regna så avvek många. Men 2 st. frivilliga kom och var med och provade på och många uppskattade inslaget.

 Vi som var med kommer aldrig att glömma när vi sjöng och dansade ”Soluppgång möter solnedgång…” och regnet strilade ner från en grå himmel..

 Men det blev en härlig upplevelse det med!

 Behövde dock inte säga något ang. dansen, men kanske hade det varit bra att göra det, jag hade ju förberett ett litet informationstal, ifall..

 Minus var dock den personen som klippte gräset intill med en stor åkgräsklippare så varken tal eller musik hördes från manifestationen!??

 

 

Helande 

dans

 

2019-09-17 – 2019-10-20

 

KURSSTART 2019-09-17: Nytt för terminen är att vi är i kyrkan och övar. (Passar utmärkt, kyrkan är uppvärmd jämt, inte massa möbler att flytta på och den heliga dansen hör hemma i kyrkorummet).

 Vi var 11 st. i cirkeln. (14 st. anmälda.) Härligt att vi är så pass många, är också enklare, och inte så skört ifall några inte kan komma framöver. Finns lite marginal.

 Tycker allt gick bra, jag är rätt nervös fortfarande, men inte alls som de första gångerna, då jag nästan kunde dött av stress och nervositet..

 Vid pausen diskuterade vi vilka gudstjänster/mässor vi ev. skulle deltaga i, som förslag (efter mitt motto att alla församlingar skall få dans i gudstjänst/mässa 1 gång/året så står vissa församlingar på tur. (Eg. också två församlingar till men där var det inget 13/10 och 20/10 och i den andra församlingen har de redan bokat in Gudstjänst med stora och små).

 Vi bestämde att jag undersöker om vi kan deltaga Tacksägelsedagen (13/10) i högmässan i Kyrkan kl. 11:00 och i högmässan i en annan Kyrka kl. 15:00, och 18:e efter Trefaldighet (20/10) i högmässan i Kyrkan kl. 11:00 och i Gudstjänsten i nästa Kyrka kl. 15:00.

 Denna termin så dansar vi bl.a. ”Det vackra berget”, som är en sån härlig dans till underbar afrikansk musik. (Tänker även att den passar vid Tacksägelsedagen, när predikan handlar om återföreningen på Sions berg).

 När vi dansade den andra gången flöt den på riktigt bra och det började också skymma, så det blev riktigt mysig stämning i cirkeln.

 Det var tre nya deltagare med i dag. De verkade tycka att det var roligt. En var väldigt tyst, och jag skulle nog pratat lite mer med henne, hoppas hon kommer tillbaka, så jag får möjlighet.

 

Helande dans 

2019-09-17 – 2019-10-20

 

KURSTILLFÄLLE 2 2019-09-24: I kväll var vi  8 st. i cirkeln. Ingen var helt ny, så vi körde inte ”rundan” utan gick direkt på meditationen. Sedan värmde vi upp med ”Valle” och fortsatte med ”Det vackra berget”, som är så fin så vi tog den 2 gånger. Vi dansade ”Valle” igen nedför altargången till:

 Fruktpausen då vi diskuterade att det blev medverkan vid två helt andra tillfällen än vad vi hade tänkt: 13/10  (Tacksägelsedagen) och den 20/10 (18:e e. Tref.) istället. Spånade lite om att vi borde göra dansmässan ”Din ljusa skugga” i pastoratet.

 Vi dansade ”Walking the land”. Den är så fin så den tog vi 2 gånger, och vi behövde också öva lite till på armrörelserna. Men det gick bra, någon gjorde inga armrörelser, vet inte om det var krångligt så hon först ville få in stegen eller om hon kanske har ont i armar/axlar, för den är lite ansträngande i och med att man ska gå med armarna rakt ut under några sekvenser.

 Idag var det väldigt mycket krångel med wi-fi, så jag fick springa ut för att få in wi-fi och kunna starta låtarna, trots det strejkade det när vi skulle dansa min dans till Ps. 602, ”Så länge solen värmer jorden”..

 Deltagarna började sjunga själva, så det var bara att springa in och hänga på. Men blir lite stressigt då jag ska hinna in i cirkeln med tills vi ska börja dansa, men ska ladda ned låtarna till nästa gång. Det blev väldigt fint med egen sång till dansen (även om vi inte kunde texten, så det blev mycket lalalala…. ) Vi kan sjunga o dansa samtidigt!

 

Helande dans

2019-09-17 – 2019-10-20

 

KURSTILLFÄLLE 3 2019-10-01: I kväll var vi bara 5 st. i cirkeln. Hoppas inte det fortsätter så…. Ingen var ny, så vi körde inte ”rundan” utan gick direkt på meditationen.

 Sedan dansade vi ”Det vackra berget” och därefter ”Walking the land”, det gick bra och sedan dansade vi ”Valle” nedför altargången, och ut i mittgången…(för lite variation) mot Cafédelen där vi åt frukt (och faktiskt en och annan körsbärstomat) och drack vatten.

 Efter pausen så dansade vi min dans till Ps. 602 ”Så länge solen värmer jorden…” (jag stelfrusen efter krångel med wifi, då jag fick stå utanför kyrkan och söka fram wifi.) Sedan kopplade jag in mobildatan, vilket jag skulle gjort från början, eftersom man inte kan lita på wifi i kyrkan.

 Därefter dansade vi min dans ”Pärleporten”. Den är litet annorlunda då vi först står vända från centrum, när vi börjar. Den var lite svår att dansa på endast 5 personer, så jag hoppas vi blir flera nästa gång och även söndagen den 20/10 då vi ska dansa den i två av pastoratets Kyrkor.

 Vi fick lite tid över och då undrade jag om de ville dansa någon mer dans, då föreslog de ”Free”, vilken verkar vara gruppens favorit, jag kom ihåg stegen med, utan att tjuvkika!!

 

Helande dans

2019-09-17 – 2019-10-20

 

KURSTILLFÄLLE 4 2019-10-08: Vi var endast 5 st. i cirkeln idag också, men några är ute och reser och några jobbar….Blir väl tyvärr inte fler på söndag heller.. 5 st eller möjligtvis 6 st.

 Danserna gick bra iaf, och det är ganska gemytligt med en liten grupp också, men blir mer energi och lite mer lättdansat med en större grupp.

 Vi dansade ”Det vackra berget”, ”Walking the land” och sedan ”Valle”, till Tresinitsia med Xenos den här gången, nedför altargången och ut i andra korsgången…till paus med frukt och vatten. Vi diskuterade om ytterligare en medverkan i en Kyrka kl. 11:00 den 20/10, och bestämde att vi är med där också. Vi bestämde att vi dansar i vita kåpor, iaf nu på söndag i Kyrkan kl. 11:00.

 Vi dansade min dans till Ps. 602 ”Så länge solen värmer jorden” och sedan avslutade vi med ”Valle” till Pata Pata som är så rolig att dansa, det blir lite fart och fläkt.

 När vi skulle gå ca 18:50 så stod de kvar i ringen, och en av deltagarna sa: ”Ja, men avslutningen då? Här står vi.” och vi skrattade och en sa ”Vi måste komma ner i varv.”  Detta var roligt för mig, då jag fick bekräftelse på att de tydligen vill att vi skall avsluta i cirkeln med lite lugn och ro och säga hejdå. Perfekt. Det vill jag med, men det var roligt att de saknade det, för då vet jag ju att de vill att vi avslutar i cirkeln.

 Sedan gick vi över till församlingshemmet och provade kåpor, och packade in dem igen så jag kunde ta dem med hem till söndag, tog även med wifihögtalaren.

 

Medverkan i kyrkan, tacksägelsedagen

2019-10-13 kl. 11:00

 Vi gick i procession in. En av deltagarna, gick först med korset, jag bar centrumljuset (som vi dansar kring). Fint! Efter klockringningen presenterade jag dansen och vi dansade ”Det vackra berget”.

 Mellan gammaltestamentliga och episteltexten, presenterade jag ”Walking the land” som vi sedan dansade.

 Vi dansade även min dans till psalm 602 ”Så länge solen värmer jorden..” och församlingen sjöng och kantorn spelade.

 Vi avlutade sedvanligt med att dansa ”Valle” nedför altargången till ”Sacred” med J. Brave.  Kantorn och en gudstjänstbesökare hängde på och dansade, men sedan kom hela församlingen och gick ut efter oss. Blev lyckat. Ca 30 st. gudstjänstdeltagare var det.

 Idag gick det väldigt bra med både pratandet och dansandet. Jag är nöjd! Vi var bara 5 st. i cirkeln men det fungerar ju, INTE färre!

 Efteråt blev det smörgåstårta och gräddtårta! Smaskens. Tjänstgörande präst, sa att det var mycket uppskattat med dansen, det hade diskuterats vid kaffebordet. Trevligt. Det enda var att det kändes lite ”tomt” att åka hem, för vi brukar ju köra dubbla uppsättningar när vi ändå är igång. Men det var för mycket annat inplanerat på de olika högmässorna/gudstjänsterna denna gången.

 

Helande dans

2019-09-17 – 2019-10-20

 

KURSTILLFÄLLE 5 2019-10-15: Idag var vi iaf 7 st i cirkeln, det är mera lagom. Jag hade kallat in en nygammal deltagare för att förstärka till söndag i högmässan i Kyrkan, när många är bortresta/har förhinder. Det verkar som om vi bara blir 4 st. annars, och i nästa Kyrka blir vi nog bara 4 st. tyvärr…

 Det gick bra att dansa danserna, eftersom vi blir så få på söndag, så bestämde vi att vi dansar inte ”Pärleporten” eftersom den är svår att dansa med så få. Dessutom gillar vi ”Det vackra berget” och ”Walking the land” så mycket och dansar dem perfekt nu, så vi kör repris på dem, behöver ju inte säga att de passar bäst till tacksägelsedagen..Och det är inte samma personal och gudsjänstdeltagare heller.

 Vi bestämde att vi använder oss av våra vita kåpor då med, då det är enhetligt och fint. Tycker det är roligt att deltagarna gillar idén med kåpor, det trodde jag faktiskt inte. Men visst, man behöver inte tänka så mycket på vad man ska ha för kläder..

 Vi ser väl ut som änglar säger vi i dansgruppen.

 Idag var det sista gången för terminen (förutom medverkan på söndag) och många hade velat fortsätta, och jag sa att vi börjar 5/5 2020 på våren, varvid protester utbröt för de tyckte det var försent (Jag planerar för om vi ev. ska vara med på Stiftsfesten den 30/5.) En av deltagarna tyckte vi skulle dansa i mässan i Domkyrkan med. Isåfall får jag väl prata med biskopen…(!!)

 Sedan lyssnade vi på när jag var med i Karlavagnen, den 25/8 i år, och pratade om helig dans med Stina Wolter. De tyckte det var bra att jag berättade om helig dans. Det var roligt.

 Bar in allt som skulle till församlingshemmet nu, till dansandakten i morgon bl.a och det är ju slut i Kyrkan nu för den här terminen, förutom nåt extrainhopp framöver, ”Gud o spaghetti” bl.a. Ev. också något samarbete med barnkör och kören i Gamleby vid Advent (som vi diskuterade vid samkvämet efter högmässan förra söndagen).

 När vi dansat igenom ”Det vackra berget” och ”Walking the land” en gång till (då en deltagare inte dansat de danserna förut och ska medverka på söndag), så tyckte de att det var lite tråkigt att det är slut nu redan, och nån föreslog att vi kunde kontakta en tidigare deltagare om att ev. få komma och dansa vid Stadsbibliotekets återinvigning den 9/11.

 Får se hur det blir. Men jag älskar att dansa, men behöver också vila lite mellan varven, dels för att hämta inspiration men också för att hinna med mitt andra arbete (det vore en annan sak om någon annan skötte det…)

  

Dansandakt 

med personalen, pastoratet

 

2019-10-16 kl. 08:30, församlingshemmet

 Allt gick bra. Men när vi dansade ”Det vackra berget” så spelades inte musiken från början, (trots flera försök), vilket gjorde att de olika sekvenserna inte stämde med musiken, och inte slutet heller. Var bara jag som tänkte på det troligen då bara jag visste hur det skall vara, men det retar mig ju.

 Hade gjort en betraktelse men ändrade så mycket i den i går kväll att jag slopade den och låg sömnlös mycket av den halva natten som var kvar att sova på …

 Kom på i morse att jag kunde ta Tackbönen med rörelser istället.

 SMART!! Ibland kan det var små enkla lösningar som blir bäst…

 

Medverkan i kyrkan

18:e söndagen efter trefaldighet

 2019-10-20 kl. 11:00

 Jag vimsade bort mig på vägen till Kyrkan, åkte rätt från början, sedan fick jag för mig att det var fel väg och vänder och åker andra vägen istället!!!

 Snyggt. Nu var jag på fel väg men fick gira över en liten kringelikrokig väg mot rätta vägen. PUST. Blev en kvart försenad. Vilken början på dagen!!

 När jag kom fram var det inte så mycket bättre, tjänstgörande präst frågade om danserna och var de skulle vara i mässan. Det pratade vi ju om på telefon i veckan (???) och kantorn hade varit på älgjakt under veckan så inte var det klart var i mässan kören skulle sjunga heller!!

 Vi hann öva lite ändå, och det blev ju givetvis jättebra med allt.

 Jag fick presentera danserna i förväg (kort) direkt efter välkomsttalet, och senare in i mässan dansade vi min dans till ps. 602 ”Så länge solen värmer jorden...

Sedan dansade vi ”Walking the land”, för prästen hade redan börjat berätta om sådd och skörd, annars hade vi nog tänkt ”Det vackra berget” först. Men det gjorde inget, eftersom allt ändå gick bra.

 Vi dansade ej ”Valle” ut, då kantorn och kören förberett postludium ”Stad i ljus”. Kändes lite konstigt att ej dansa ut, men det var ett väldigt vackert postludium med. (Och jag smygdansade lite med fötterna under kyrkbänken och jag tror att ”Herdarnas dans” kan passa till detta. BRA TIPS!) I Kyrkan var det 34 personer.

 Sedan åkte vi till en närliggande restaurang för avslutningsmiddag. Trevligt. Blev Vildsvinsburgare. Gott. Men undrar hur jag kunde motstå Isterband (!!??) som en av de andra deltagarna tog… Jag fick en fin orkidé med kruka också. Tack! De är så snälla, mina deltagare. Men tänker att många redan avvek i början av kursen, så misstänker att det är några få bara som är med och samlar in pengar….Lite orättvist.

 

Medverkan i kyrkan,

18:e söndagen efter trefaldighet

2019-10-20 kl. 15:00

 Vi kom lite sent, så tjänstgörande präst dök på oss på en gång, för planering (eftersom vi inte hunnit att ta det mer än kort i veckan, p.g.a. sjukdom, och jag tog det helt kort med tjänstgörande kantor i onsdags eftermiddag.

 Vi fick wifi-högtalaren på plats och kunde öva lite innan.

 Jag presenterade dansgruppen efter klockringningen och vi dansade ”Det vackra berget” direkt efter.

 Sedan dansade vi ”Walking the land” mellan gammaltestamentliga texten och episteltexten.

 Vi avslutade traditionellt med att dansa nedför altargången till ”Valle”, bjöd in församlingen att dansa med och sa att vi tar sikte på kaffebordet!

 Och så otroligt roligt det var, varenda en (utom en med käpp) följde med i dansen till kaffebordet.

 En riktigt härlig avslutning på vår cirkel i höst!

 Det blir sån härlig energi och gemenskap när alla deltar.

 Halleluja!

 22 st var vi allt som allt i Kyrkan.

 

Övningstillfälle 1, 191121

inför medverkan ”gud o spaghetti”

1:a Advent, kyrkan:

 O, vad roligt det var att träffas igen. Vi började med en kort meditation. Jag provade en annan typ av meditation i dag: Ljusmeditation, (vi fokuserar på ljuset, släpper tankar som kommer, tittar på ljuset eller blundar och visualiserar en ljuslåga). Fungerade bra i det gråkalla höstrusket. Under tiden läste jag en dikt.

 Sedan dansade vi min dans till Ps. 745 ”Dansa med änglarna” och en typ av ”Herdarnas dans” till Ps. 103 ”Bereden väg för Herran”. Mina dansdeltagare tyckte att ”Dansa med änglarna” var svårare att dansa än ”Bereden väg för Herran”, och jag som tycker tvärtom.

 Vi bestämde att vi skulle ha de vita kåporna att dansa i, både under ”Gud o Spaghetti” och 1:a Advent. Och det blir kanske fint, då barnen också har vitt och föreställer änglar.

 

Dansandakt

med personalen,  pastoratet

 

2019-11-27 kl. 08:30, Församlingshemmet

 Allt gick bra. Vi började med en kort sittande ljusmeditation (ca 5 min), och jag läste dikten om Änglar.

 Efter detta instruerade jag ”Herdarnas dans” och delade ut julgransljus till alla. Sen hade jag tänkt att jag skulle tända mitt ljus på det stora ljuset i centrum och sedan gå runt och tända de andras, men de slängde sig över ljuset och tände själva. (Advent… folk är så stressade så det är sjukt. En kunde inte ens sitta med under ljusmeditationen!)

 Nåja, det fungerade väl så här också, men det hade varit fint om jag gått runt och tänt (ev. att alla hade tänt från varann och jag hade börjat med att tända från det stora…) Nåja.

 Några sa att det var fint och stämningsfullt i alla fall.

 

Helande dans

med barnkören i pastoratet

2019-11-07– 2019-12-01

 1:a tillfället,2019-11-07: Vi dansade en typ av ”herdestegen” till ”Bereden väg för Herran”, övade lite med körledaren innan. Vi tänker lite olika ang. takten och stegen så får nog öva ordentligt.

 ”Dansa med änglarna” gick jättebra dock, den är väldigt lättsam och glad. Gillar den dansen verkligen.

 Vi skippade nattvardspsalmen idag, då de behöver öva inför ”Festen” (musikal). Måste också fråga kyrkoherden om det blir nattvard och om det blir nattvardpsalm 73.                                                                                                                                                                                                                                                               2:a tillfället, 2019-11-21: Danserna gick ungefär som förra gången, men barnen var trötta och okoncentrerade idag, hoppas de är mindre trötta och okoncentrerade nästa gång, när det är medverkan i Gudstjänsten.

 Tydligen blir det en helt annan nattvardspsalm den 1:a Advent, så jag lägger den på altarbordet (eeh hyllan) sålänge… Can come in handy some other time…

 3:e tillfället, 2019-11-28: Övning med barnkör och dansgruppen tillsammans inför ”Gud o spaghetti” och 1:a Advent. Vi övade procession in till psalm 103 Bereden väg för Herran, jag fick gå först med ett litet ljus för att tända 1:a adventsljuset på altaret. Allt gick bra tyckte jag, det var roligt att dansa med barnen.

 

Medverkan i gud & spaghetti

2019-11-28 kl. 17:15

 Procession in, jag fick gå först med ett litet ljus för att tända 1:a Adventsljuset på altaret. Jag gick och skulle tända medan dansgruppen och barnkören samlades i cirkel runt ljuset och dansade. Jag väntade så jag såg att lågan tog sig efter att jag tänt, blåste ut ljuset och sen slocknade adventsljuset också…Buu.

 Ja jag fick ju bara låtsas som ingenting och ansluta till dansen och dansa färdigt psalm 103 ”Bereden väg för Herran”..

Sedan lyssnade vi på barnkören när de sjöng och på prästens predikan.

 Vi avslutade med att barnkören och dansgruppen dansade min dans till psalm 745 ”Dansa med änglarna”, vi dansade även ut till den nedför altargången. Blev jättebra! Det var ca 35 personer i Kyrkan.

 Sedan var det Spaghetti och köttfärssås i församlingshemmet, trevligt, satt och pratade med några av dansdeltagarna och prästen.

 Några föräldrar kom och sa att de tyckte det var trevligt med dansen.

 

Medverkan i högmässan 1:a advent, Kyrkan

2019-12-01 kl. 11:00

 Dagen började kaotiskt, då väckarklockan i mobilen ej ringde (hade hamnat i läge att den ej skall ringa då mobilen är avstängd). Väl framme så övade vi, men alla var väldigt upptagna med att öva med kör och allt, så vi fick öva utan musik, men det fungerade, kanske lite svårt för en av deltagarna då hon inte varit med på nån av övningarna innan… Till slut samlades alla iaf och gick igenom agendan med kyrkoherden. Vi övade in i det sista nere vid porten, det kom några barn med (3 st.)

 Procession in. Dansgruppen var 8 st. idag. HÄRLIGT!! Skönt att jag inte behövde tända ljuset i dag.. Vi dansade en halv vers ungefär i koret till psalm 103 ”Bereden väg för Herran”. (eftersom kören gick före, men skulle gått efter oss (sa en av deltagarna att kantorn hade sagt) när vi redan ställt upp..Nåväl det blev väl bra iaf..

 Sedan var det lite körsång av kören, textläsning och sedan var det dags för oss att dansa igen, vi såg nog förvånade ut allihop, för jag (och säkert fler med mig, eftersom jag sade det) trodde det skulle komma ungefär mitt i högmässan… Men nu blev det ju gjort så var det gjort!

 Även den här gången avlöpte min dans till psalm 745 ”Dansa med änglarna” väl, och kören sjöng till. Men nu dansade vi inte ut, utan satte oss i kyrkbänkarna och avnjöt resten av högmässan; predikan, körsång av både barn- och vuxen-kör, nattvard, psalmsång m.m.

 Det var 83 st. i Kyrkan. HÄRLIGT!!

 Efteråt bjöd Röda Korset på kaffesamkväm i församlingshemmet. Många sa att de tyckte det var fint med dansen. Enligt en av dansdeltagarna så hade en förtroendevald uttryckt att han önskade att vi skulle komma i gång med dansen redan i januari!!